Košík
Prázdny košík

 

50 odtieňov červenej

O vinárskej spoločnosti PEREG sme sa v predchádzajúcich vydaniach mohli dozvedieť množstvo informácií. Tentoraz sa budeme venovať ovocným vínam, ich potenciálu v gastronómii, ako aj tomu, ako ich kombinovať s delikátnymi pokrmami. Nové degustačné priestory boli miestom, kde nás Mário Hegedüs, výkonný riaditeľ spoločnosti, zasvätil do tajov výroby ich produktov. Tentoraz sa dozvieme niečo o vínach pekne sfarbených...  

 

aroniaVíno z arónie čiernoplodej


Arónia čiernoplodá pochádza zo sadov s certifikátom biopestovania, čo nám zaručuje tú najkvalitnejšiu surovinu na výrobu tohto liečivého vína. I keď je toto víno medicinálne a jeho primárnou úlohou je liečiť, a napriek tomu, že sa nevyrába s úmyslom ulahodiť chuťovým pohárikom, môže mať v gastronómii veľmi zaujímavé využitie...

 

Prominentný slovenský kuchár, executive chef Hotel resort ALTIS**** a člen Predstavenstva Gourmet klubu Juraj Hruška, ktorý počas svojho pôsobenia získal už mnoho ocenení, často používa ovocné vína od spoločnosti PEREG vo svojich pokrmoch a, samozrejme, v niekoľkých svojich receptoch neopomenul ani Víno z arónie.

Tu je jeden z nich:

 

Grilovaná marinovaná panenka vo Víne z arónie s opekan.mi slivkami s wasabi obalen.mi v slaninke so zemiakovou fučkou, doplnená bryndzovou rolkou

 

Potrebujeme na 4 porcie: 800 g bravčovej panenky, 80 ml olivového oleja EV, morskú soľ, 500 ml Vína z arónie, tymian, 12 ks sušených sliviek, 5 g wasabi, 150 g oravskej slaniny, 200 g zemiakov, 100 g kukuričnej múky, 100 g údeného oštiepka, 100 g bryndze, 30 g červenej cibule, 2 ks nori riasy.

 

 

 

Postup: Očistenú panenku na 12 hodín naložíme do Vína z arónie a tymianu a po 12 hodinách ju opečieme na grile do stavu medium. Na sušené slivky dáme trošku wasabi a zabalíme do slaninky, opekáme, kým slaninka nie je zlatistá. Zemiaky osolíme a necháme rozvariť, popučíme s časťou vody, v ktorej sme ich varili, pridáme mlieko a kukuričnú múku a miešame do konzistencie kaše. Pridáme nastrúhaný oštiepok a miešame, až kým sa oštiepok celkom nerozpustí. Bryndzu ochutíme soľou a najemno nasekanou červenou cibuľkou a zabalíme do riasy nori. Dobrú chuť!

 

P. S.: Víno z arónie, v ktorom sme marinovali panenku, nevylejeme, ale môžeme ho použiť na pečenie, dusenie, pridávať do štiav, demi glas atď.

 

Pán Vyšvader odporúča pridávať aróniu v zimnom období do čajov a v lete do limonád a miešaných nápojov.

 

 

ribVíno z čiernych ríbezlí

 

Ríbezľové víno je vyrobené výhradne len z čiernych kultivarov ríbezlí, čo je prvým a základným predpokladom vysokej kvality tohto ovocného vína. Veľmi prísnym strážením rmutu počas fermentácie, ktorá prebieha prostredníctvom ušľachtilých klonov kvasiniek pri regulovanej teplote za pravidelného premiešavania, vzniká toto lahodné a jemné, no v chuti plné, dlhé a šťavnaté vínko s podmanivou ríbezľovou arómou a priam mystickou tmavočervenofialovou farbou.

 

Tomáš Vyšvader, TOP slovenský somelier pôsobiaci vo Wine restaurant Pavúk, ho odporúča najmä k tmavším výraznejším mäsám v ťažších úpravách (divina, hovädzie mäso), výborné je aj v kombinácii s mäsami podávanými s rôznymi ovocnými omáčkami. Vynikne tiež pri dezertoch ako maková štrúdľa, tvarohové guľky, pirohy plnené ríbezľami... Rovnako sa dá použiť ako digestív namiesto fortifikovaného vína á la Porto.

 

cuveeCuvée Čierny Pereg

 

Toto mimoriadne zaujímavé víno vzniklo sobášom dvoch predchádzajúcich vín, teda Vína z čiernych ríbezlí a Vína z arónie čiernoplodej. Víno z čiernych ríbezlí dodáva cuvée jemnosť a famóznu ríbezľovú arómu a od Vína z arónie zasa pochádzajú čokoládové, škoricové a kôstkové tóny a jemný závan zemitosti. V chuti je to veľmi komplexné víno s dlhou perzistenciou (dochuťou).

 

Rovnako ako Víno z čiernych ríbezlí sa dá použiť k tmavším výraznejším mäsám v ťažších úpravách (divina, hovädzie mäso), k jahňacine, baranine či ku kačke.

 

Branislav Valachovič, ďalší excelentný kuchár ovenčený mnohými cenami a executive chef Wine restaurant Pavúk v Modre, pre vás pripravil nasledujúci recept:

 

Husacia pečeň s marhuľovým chutney a redukciou z cuvée Čierny Pereg

Potrebujeme na jednu porciu: 100 g tukovej husacej pečene, soľ, čerstvé mleté korenie, marhule, hnedý cukor, badián, cuvée Čierny Pereg.

 

Postup: Pečeň prudko opečieme z oboch strán tak, aby jej vnútorná teplota dosiahla 80 ˚C, osolíme ju a okoreníme.

 

Chutney: Skaramelizujeme si hnedý cukor, pridáme na malé kocky nakrájané marhule, mletý badián, korenie, osolíme a redukujeme, až kým nedosiahneme hustejšiu konzistenciu.

 

Redukcia z cuvée Čierny Pereg: pripravíme si karamel, pridáme Čierny Pereg a necháme vyredukovať do požadovanej konzistencie.

 

rubinusRubinus

 

Rubinus – rosé z čiernych ríbezlí má tmavšiu ružovú farbu s príjemnou a výraznou ríbezľovou vôňou tohto čierneho bobuľového ovocia. V chuti je extraktívne, výrazne ovocné, pritom svieže a ľahké. Nižší zvyškový cukor jemne dohladzuje hravé kyselinky. Víno je vyrobené z čiernych ríbezlí, ktoré pochádzajú z plantáže s certifikátom BIO pestovania.

 

Toto rosé je charakteristické svojou sviežosťou, ľahkosťou a hravosťou, preto ponúka alternatívu k dnes veľmi populárnym „roséčkam“ z hrozna, ako i k výraznejším bielym odrodám révových vín. Je vhodné k ľahším pokrmom, letným grilovačkám, alebo len tak na popíjanie pri západe slnka.

 

Slovo na záver

 

Pereg vyrába exkluzívne vína, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že ich používajú tí najlepší vo svojom odbore. Renomovaní kuchári či somelieri, mnohokrát ocenení za svoju kreativitu a profesionalizmus, odporúčajú tiež len to najlepšie...

 

Spoločnosť PEREG, spol. s r. o., vás pozýva do svojej prevádzky v centre vinohradníckeho mesta MODRA, na Štúrovej ul. 119, hneď oproti dominante mesta – Severnej mestskej bráne. Sídli obohnaná vysokými hradbami, pod ktorými sa nachádzajú vínne pivnice...

NOVINKY & AKCIE

FOTOGALÉRIA

MEDIA

50 odtieňov červenej

O vinárskej spoločnosti PEREG sme sa v predchádzajúcich vydaniach mohli dozvedieť množstvo informácií. Tentoraz sa budeme venovať ovocným vínam, ich potenciálu v gastronómii, ako aj ...

viac >>