Na 4-6 kusov budeme potrebovať :
Koláčiky
- 150 g tmavej čokolády (aspoň 60 %)
- 85 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 25 g hladkej múky
- maslo a múka na vymazanie formičiek
Plnka
- 60 g tmavej čokolády
- 60 g smotany na šľahanie
Omáčka
- 100 ml Vína z čiernych ríbezlí Pereg
- 100 ml ríbezľového pyré
- 2 PL práškového cukru
- na ozdobu čerstvé ovocie, kakao
Postup:
- Najprv si pripravte plnku. Smotanu zahrejte a prelejte ňou nadrobno nakrájanú čokoládu. Nechajte chvíľu postáť a potom rozmiešajte. Takto vzniknutú ganache dajte stuhnúť do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky.
- Vo vodnom kúpeli roztopte zvyšnú čokoládu s maslom. Vajcia vyšľahajte s cukrom a opatrne pridajte roztopenú čokoládu, vanilkový extrakt a múku. Vymiešajte hladké cesto.
- Zo stuhnutej ganache vytvarujte 4 alebo 6 guličiek, podľa veľkosti formičiek. Formičky vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto rozlejte do polovice formičky, do každej dajte ganážovú guľku a zalejte zvyšným cestom. Formičky naplňte len do ¾.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 11 minút.
- Medzitým si pripravte omáčku. V menšom hrnci zohrejte víno, nechajte chvíľu vypariť alkohol. Potom pridajte ríbezľové pyré a cukor, a omáčku varte pokiaľ mierne nezhustne.
- Po upečení ešte horúce koláčiky opatrne vyklopte, posypte kakaom, a prelejte omáčkou. Podávajte ešte teplé.
Za recept ďakujeme LaPetit