Na 4 porcie budeme potrebovať :
- 1 kg hovädzieho mäsa – ideálne nožina (osso bucco)
- 250 g mrkvy nastrúhanej na hrubo
- 250 g petržlenu nastrúhaného na hrubo
- 2 PL olivového oleja
- 50 g slaniny
- 4 vetvičky čerstvého tymianu
- 3 bobkové listy
- 5 guličiek nového korenia
- 100 ml vína Cuvée čierny Pereg
- 500 ml vývaru
- 2 PL hladkej múky
- 150 g mrkvy
- 150 g malých šampiňónov
- 150 g nakladaných cibuliek
- 1 PL oleja
- 1 PL masla
- čerstvý tymian


Postup:
- Vo väčšom hrnci rozohrejte 1 PL oleja. Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a nechajte vypiecť. Na výpeku sprudka opečte mäso z každej strany. Potom mäso vyberte a udržiavajte v teple.
- Do výpeku pridajte strúhanú mrkvu a petržlen a restujte, kým zelenina nezhnedne. Pridajte soľ, korenie, tymian, bobkový list a všetko zalejte vínom. Nechajte ho mierne odpariť, vložte orestované mäso a zalejte vývarom. Hrniec prikryte a nechajte pomaly variť približne 1,5-2 hodiny. Všetko môžete urýchliť použitím tlakového hrnca. doba varenia sa skráti tak na polovicu.
- Keď je mäso uvarené a mäkké, vyberte ho, zbavte sa guličiek korenia a bobkového listu, a zeleninu s vývarom rozmixujte do hladka.
- Na zahustenie omáčky si urobte klasickú zásmažku. Do hrnca dajte 1 PL oleja, pridajte múku a za stáleho miešania urobte zásmažku. Postupne pridávajte omáčku a miešajte, kým sa omáčka nespojí a nezhustne. Do omáčky vložte mäso a urdžiavajte teplé.
- Mrkvu očistite na nakrájajte na väčšie kúsky, šampiňóny umyte a cibuľky osušte. Všetko spolu sprudka orestujte na troche oleja. Zelenina má zostať chrumkavá. Na záver ju ochuťte trochou masla, čerstvým tymianom a soľou a čiernym korením.
- Mäso podávajte napríklad so zemiakovou kašou bohato poliate omáčkou a doplnené chrumkavou zeleninou.

Za recept ďakujeme LaPetit