Na 4 porcie budeme potrebovať :
- 300 g ryže arborio
- 2 PL olivového oleja
- 1 šalotku
- 100 ml Cuvée Bazulienka
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 PL bazalkového pesta
- 100 g mrazeného hrášku
- 50 g parmezánu
- 50 g masla
- za hrsť čerstvých byliniek ako bazalka, petržlenová vňať
- soľ a čierne korenie
Postup:
- Vývar zohrejte a udržiavajte ho teplý na sporáku.
- Šalotku nakrájajte na drobno. V hrnci rozohrejte olej, pridajte šalotku a za stáleho miešania restujte, kým šalotka nebude priesvitná.
- Pridajte ryžu, a miešajte, kým nebude ryža celá, akoby obalená olejom.
- Podlejte bazovým vínom, opäť premiešajte a nechajte vypariť alkohol.
- Postupne pridávajte vývar a miešajte. Risotto nikdy nesmie zostať suché.
- Takto postupuste približne 20 – 25 minút. Občas ochutnajte, či ryža nie je už al dente.
- Pridajte mrazený hrášok, chvíľu povarte, a keď je už ryža na skus mäkká, uistite sa, že má dosť tekutín ( pridajte bylinkové pesto a dobre premiešajte.
- Odstavte z ohňa, pridajte maslo a nastrúhaný parmezán, na drobno nakrájané čerstvé bylinky a dobre premiešajte. Ochuťte soľou a korením.
Za recept ďakujeme LaPetit