Jednohubky s vínovým želé

Facebook
Pinterest

Na prípravu budeme potrebovať :

Vínové želé:

  • 500g bieleho hrozna
  • 500g jabĺk
  • 125 ml vody
  • 300 ml vína Pereg Irsai Oliver
  • 300g cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 4 plátky želatíny

 

Jednohubky:

  • 200g lístkového cesta
  • 115g balkánskeho syra
  • 1 PL olivového oleja
  • 50 ml mlieka
  • 125g smotanového krémového syra
  • žĺtko na potretie
  • soľ a čierne korenie 
  • na ozdobu čerstvé bylinky a pár bobuliek hrozna

Postup:

  • Jablká aj so šupkou nakrájajte na kúsky a spolu s bobuľami hrozna v hrnci zalejte vodou. Varte pod pokrievkou približne 20 – 30 minút do zmäknutia. Potom si zoberte čistý hrniec, dajte na neho sitko a prelejte uvarené hrozno s jablkami a nechajte prirodzene odkvapkať. Ovocie nemačkajte, inak by želé nebolo číre.

  • Do šťavy potom pridajte cukor, citrónovú šťavu a povarte na miernom ohni kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte víno, už nevarte a nechajte chvíľu vychladnúť. Medzi tým si podľa návodu dajte napučať plátkovú želatínu. Potom ju vyžmýkajte a pridajte do teplej ale nie horúcej ovocnej zmesi. Zamiešajte kým sa želatína úplne rozpustí, prelejte do pohárov, dajte najprv vychladnúť a potom nechajte cez noc stuhnúť v chladničke.

  • Lístkové cesto si rozváľkajte a nakrájajte štvorčeky cca 5x 5 cm a 0,5 cm široké pásiky, ktorými vytvoríte okraje. Po okrajoch štvorčeky potrite źĺtkom a poukladajte pásiky tak aby sa neprekrývali. Vytvoríte si tak základ jednohubky, aby vám držali náplň. Stred popichajte vidličkou a potrite celý povrch žĺtkom. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na približne 15 min, resp. do zlata.

  • V mixéri rozmixujte do hladka oba syry spolu s mliekom a olivovým olejom. Syrovou nátierkou bohato naplnte upečené lístkové jednohubky, pridajte lyžicu vínového želé, ozdobte kúskom hrozna. Na záver dochuťte čerstvými bylinkami a podľa chuti soľou a čiernym korením.

    Vínové želé je možné si týmto spôsobom pripraviť aj z iných druhov vína.

Za recept ďakujeme LaPetit