Na prípravu budeme potrebovať :
Vínové želé:
- 500g bieleho hrozna
- 500g jabĺk
- 125 ml vody
- 300 ml vína Pereg Irsai Oliver
- 300g cukru
- šťava z 1 citróna
- 4 plátky želatíny
Jednohubky:
- 200g lístkového cesta
- 115g balkánskeho syra
- 1 PL olivového oleja
- 50 ml mlieka
- 125g smotanového krémového syra
- žĺtko na potretie
- soľ a čierne korenie
- na ozdobu čerstvé bylinky a pár bobuliek hrozna
Postup:
- Jablká aj so šupkou nakrájajte na kúsky a spolu s bobuľami hrozna v hrnci zalejte vodou. Varte pod pokrievkou približne 20 – 30 minút do zmäknutia. Potom si zoberte čistý hrniec, dajte na neho sitko a prelejte uvarené hrozno s jablkami a nechajte prirodzene odkvapkať. Ovocie nemačkajte, inak by želé nebolo číre.
- Do šťavy potom pridajte cukor, citrónovú šťavu a povarte na miernom ohni kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte víno, už nevarte a nechajte chvíľu vychladnúť. Medzi tým si podľa návodu dajte napučať plátkovú želatínu. Potom ju vyžmýkajte a pridajte do teplej ale nie horúcej ovocnej zmesi. Zamiešajte kým sa želatína úplne rozpustí, prelejte do pohárov, dajte najprv vychladnúť a potom nechajte cez noc stuhnúť v chladničke.
- Lístkové cesto si rozváľkajte a nakrájajte štvorčeky cca 5x 5 cm a 0,5 cm široké pásiky, ktorými vytvoríte okraje. Po okrajoch štvorčeky potrite źĺtkom a poukladajte pásiky tak aby sa neprekrývali. Vytvoríte si tak základ jednohubky, aby vám držali náplň. Stred popichajte vidličkou a potrite celý povrch žĺtkom. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na približne 15 min, resp. do zlata.
- V mixéri rozmixujte do hladka oba syry spolu s mliekom a olivovým olejom. Syrovou nátierkou bohato naplnte upečené lístkové jednohubky, pridajte lyžicu vínového želé, ozdobte kúskom hrozna. Na záver dochuťte čerstvými bylinkami a podľa chuti soľou a čiernym korením.
Vínové želé je možné si týmto spôsobom pripraviť aj z iných druhov vína.
Za recept ďakujeme LaPetit