Na prípravu budeme potrebovať :
Piškót
- 6 vajec
- 250 g práškového cukru
- 100 ml repkového oleja
- 125 ml vody (je možné zameniť za 125 ml plnotučného mlieka)
- 300 g polohrubej múky
- 9 g prášku do pečiva
- štipka soli
Punč
- 200 ml Vína z čiernych ríbezlí Pereg
- 100 ml kvalitného malinového sirupu
- 200 ml pomarančovej šťavy
- šťava a kôra z 1 citrónu
- 125 g malín (môžu byť aj mrazené)
- 40 ml rumu
- 2 celé škorice
- 4 klinčeky
Poleva
- 150 g práškového cukru
- 1 -2 PL punču
- 10 ml šťavy z citrónu
- na dokončenie 220 g malinového džemu a čerstvé maliny
Postup
Piškót:
- Vo väčšej mise rozšľahajte pomocou mixéru vajíčka do peny. Potom pridajte cukor a znovu vyšľahajte.
- Do vyšľahaných vajec s cukrom postupne pridajte olej aj vodu.
- Nakoniec pridajte preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a len pomocou stierky premiešajte, aby ste nestratili objem.
- Formu s rozmerom cca 40 x 30 cm vystlite na spodku papierom na pečenie, cesto prelejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút.
Punč:
- V hrnci zmiešajte všetky suroviny okrem rumu a varte tesne pod bod varu.
- Potom punč preceďte, maliny prepasírujte a do mierne vychladnutého punču pridajte rum. Odložte z neho časť na polevu.
Dokončenie:
- Korpus opatrne vyberte z formy, oddelte od papiera na pečenie a nakrájajte na 3 cca 10 cm široké pásy.
- Položte jeden bočný pás (ten s okrajom) na servírovaciu dosku spodnou stranou dole a potrite tenkou vrstvou džemu.
- Položte naň stredný pás, jemne zatlačte a opatrne polievajte punčom. Vždy po troche počkajte, kým sa punč vsaje.
- Opatrne polejte aj okraje tak, aby bol punč všade rovnomerne. Potom dajte na korpus opäť vrstvu džemu a posledný pás cesta.
- Punčový rez prikryte alobalom a zaťažte napríklad balíkom ryže alebo múky, a dajte odpočinúť do chladničky ideálne cez noc.
- Na druhý deň punčový rez vyberte, rovnomerne zrežte okraje.
- Práškový cukor preosejte, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte.
- Nakoniec pridajte najprv 1 PL punču, premiešajte, a ak bude poleva síce hustá, ale tekutá, polejte ňou opatrne koláč.
- Keď je dosť hustá, zostane pekne na povrchu a nestečie. Ak by bolo treba, pridajte ešte 1 PL punču.
- Polevu potom nechajte zaschnúť, a môžete krájať rezy.
Za recept ďakujeme LaPetit