Na 2 porcie potrebujete:
- 2 ks jahňacieho zadného lýtka
- 3 PL olivového olej
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- 200 ml Višňového vína Pereg
- 100g odkôstkovaných višní (môžu byť aj mrazené)
- 1 PL masla
Postup:
- V menšom hrnci zohrejte olej, tak aby bol teplý (nie horúci).
- Pridajte vetvičky rozmarínu, ktoré jemne potlačte, aby uvoľnili čo najviac vône, roztlačený cesnak, a takto nechajte olej marinovať približne 20 minút.
- Jahňacie lýtka zbavte prípadných blán, položte do pekáča a potrite rozmarínovo cesnakovým olejom, osoľte a podlejte trochou vody.
- Jahňacie pečte zakryté alobalom vo vyhriatej rúre na 170 stupňov. Po hodine a pol dajte alobal dole a pečte ešte ďalšiu hodinu.
- Ak je to potrebné, podlejte počas dopekania trochou vody.
- Keď je mäso upečené, na panvici zvarte višňové víno, kým nezhustne. Trvá to približne 20 minút.
- Pridajte výpek z upečeného jahňacieho mäsa, premiešajte a varte, kým omáčka nedosiahne požadovanú hustotu.
- Pridajte višňe, premiešajte ich, počkajte kým sa zohrejú a na záver omáčku zjemnite maslom, ktoré nechajte úplne roztopiť.
- Upečené jahňacie lýtko podávajte so zemiakovou kašou a preliate višňovou omáčkou s višňami.
Za recept ďakujeme LaPetit