Na prípravu 2-3 porcií budeme potrebovať :
Plnka
- 8 ks aspoň deň starých rožkov
- 1 stredne veľká cibuľa
- 50g údenej slaniny
- 20g masla
- 120g baby špenátu
- 50g listov medvedieho cesnaku
- 5 vajec
- 200ml mlieka
- štipka muškátového oriešku, čierne korenie a soľ
- maslo + strúhanka na vymazanie formy
Steak
- 1 ks vyzretého steaku napr. rib eye (cca 450-500g)
- 2 PL oleja
- soľ a čierne korenie
Omáčka
- 600 ml hovädzieho vývaru
- 200ml červeného vína Dunaj
- 25g masla
- soľ, čierne korenie
Postup:
Plnka:
- Rožky nakrájajte na menšie kocky a dajte do veľkej misy.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a slaninu na menšie kúsky.
- Na panvicu dajte maslo, cibuľu aj slaninu a restujte na miernom plameni kým sa slanina nevypečie a cibuľa bude opečená do sklovita.
- Potom pridajte špenát, panvicu prikryte pokrievkou a nechajte asi 3 minúty podusiť.
- Celú zmes premiešajte, pridajte na hrubo nasekaný medvedí cesnak, odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.
- V menšej miske zmiešajte vajcia s mliekom, pridajte ich k rožkom spolu so špenátovou zmesou a dobre premiešajte.
- Formu na chlebík vymažte maslo a vysypte strúhankou. Plnku natlačte do formy, uhlaďte povrch a prikryte ho alobalom.
- Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na približne 30 minút.
- Potom plnku odokryte a pečte ešte ďalších 10-15 minút do zlatova. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť, vyberte z formy, a pred krájaním nechajte plnkú plne vychladnúť.
Steak:
- Steak potrite olejom a dobre osoľte . Rúru rozohrejte na 100 stupňov, a pod mriežku si dajte pekáč.
- Steak položte na mriežku a každých cca 15 minút steak v rúre otočte. Pečte kým steak nedosiahne vnútornú teplotu cca 55 stupňov. Trvá to približne 45-50 minút podľa veľkosti a hrúbky steaku.
- Keď steak dosiahne požadovanú teplotu vyberte ho a rozpáľte si panvicu. Opäť potrite trochou oleja z každej strany a zprudka opečte z každej strany.
- Steak môžete aj pritlačiť aby vznikla rovnomerná krusta.
Omáčka:
- Na omáčku si v panvici vyredukujte hovädzí vývar, kým nestratí väčšinu tekutiny a nezhustne. Potom prilejte víno, opäť ho nechajte vyredukovať.
- Omáčku ochutnajte a podľa potreby osoľte a okoreňte. Na záver dajte do omáčky maslo a stiahnite ju z ohňa.
Steak nakrájajte na plátky, osoľte a okoreňte podľa chuti, prelejte omáčkou a podávajte spolu s plnkou.
Za recept ďakujeme LaPetit