Na prípravu budeme potrebovať :
Cesto
- 260 g hladkej múky + trochu na váľkanie
- 1 vajíčko
- 1 PL repkového oleja
- 150 g bieleho jogurtu
- štipka soli
- 1 žĺtko na potretie
- práškový cukor na posypanie
Plnka
- 1 kg jabĺk
- 75 g hrozienok
- 75 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
Šodó
- 250 ml bieleho vína
- 4 žĺtka
- 80 g práškového cukru
Postup:
- Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto odložíme pod misu, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.
- Medzitým si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, nastrúhame na hrubo a pridáme hrozienka, cukor aj škoricu. Premiešame. Ak by jablká pustili veľa šťavy, mierne ju zlejeme.
- Cesto vyvaľkáme čo najtenšie na pomúčenej doske. Z cesta vieme urobiť jednu veľkú alebo dve menšie štrúdle. Na vyvaľkané cesto rovnomerne rozvrstvíme jablkovú plnku a zavinieme do štrúdle. Pečieme približne 45 – 55 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.
- Pred podávaním si pripravíme šodó. Žĺtky, cukor a víno dáme do nerezovej misky a nad parou šľaháme, kým nám nevznikne hustý hladký krém. Šodó podávame ešte teplé tak, že ním prelejeme kúsok štrúdle.
Za recept ďakujeme LaPetit