Na 4 porcie budeme potrebovať :
- 500 g bravčového pliecka
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- ½ hlávky červenej kapusty (cca 500 g )
- 2 PL oleja
- 2 PL trstinového cukru
- 1 PL medu
- 1 ČL mletej škorice
- 5 klinčekov
- 300 ml Rubius – rosé z čiernych ríbezlí
- šťavu z ½ citróna
- soľ
Postup:
- Bravčové pliecko nakrájajte na menšie kocky. Osoľte ich a dajte do pekáča.
- Pridajte pretlačený cesnak, na plátky nakrájanú jednu cibuľu a trochu oleja.
- Ručne premiešajte aby sa cesnak a olej rovnomerne rozotreli. Podlejte približne 2 dcl vody, plech prikryte alobalom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov na približne hodinu. Záleží to od veľkosti kociek mäsa.
- Po hodine pekáč vyberte, odstráňte alobal a dajte piecť ešte na 20 minút na 200 stupňov tak, aby sa mäso opieklo. Aspoň raz ho počas tohto pečenia otočte.
- V hrnci rozpáľte olej, pridajte nadrobno nakrájanú druhú cibuľu a chvíľu restujte. Keď cibuľa začne chytať farbu pridajte cukor a dobre premiešajte.
- Pridajte polovicu vína a nechajte ho skoro úplne vyvariť, skoro až do sirupovej konzistencie. Potom pridajte škoricu aj klinčeky, med a zvyšné víno. Nakoniec pridajte nakrájanú kapustu a soľ, a spolu duste približne 30 minút.
- Na koniec kapustu ochutnajte a na vyváženie sladkej chuti pridajte citrónovú šťavu.
- Výpečky podávajte s cibuľou aj výpekom na takto udusenej kapuste.
Za recept ďakujeme LaPetit