Jablková štrúdľa so šodó

J a b l k o v á š t r ú d ľ a s o š o d ó

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Na prípravu budeme potrebovať :

Cesto

  • 260 g hladkej múky + trochu na váľkanie
  • 1 vajíčko
  • 1 PL repkového oleja
  • 150 g bieleho jogurtu
  • štipka soli
  • 1 žĺtko na potretie
  • práškový cukor na posypanie

 

Plnka

  • 1 kg jabĺk
  • 75 g hrozienok
  • 75 g trstinového cukru
  • 1 ČL mletej škorice

Šodó

  • 250 ml bieleho vína
  • 4 žĺtka
  • 80 g práškového cukru

Postup:

  • Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto odložíme pod misu, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, nastrúhame na hrubo a pridáme hrozienka, cukor aj škoricu. Premiešame. Ak by jablká pustili veľa šťavy, mierne ju zlejeme.
  • Cesto vyvaľkáme čo najtenšie na pomúčenej doske. Z cesta vieme urobiť jednu veľkú alebo dve menšie štrúdle. Na vyvaľkané cesto rovnomerne rozvrstvíme jablkovú plnku a zavinieme do štrúdle. Pečieme približne 45 – 55 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.
  • Pred podávaním si pripravíme šodó. Žĺtky, cukor a víno dáme do nerezovej misky a nad parou šľaháme, kým nám nevznikne hustý hladký krém. Šodó podávame ešte teplé tak, že ním prelejeme kúsok štrúdle.

Za recept ďakujeme LaPetit