Na prípravu budeme potrebovať :
- 400 g farmárskych kačacích pŕs
- soľ
- 450 g na maslovej tekvice
- 150 g zemiakov
- 75 ml plnotučného mlieka
- 25 g masla
- soľ, muškátový oriešok
- 500 ml Trnkového vína
- 2 PL hustého hovädzieho vývaru
- 1 ČL cukru
- 25 g masla
Omáčka:
- Víno dajte do menšieho hrnca a varte, kým nezhustne do sirupovej konzistencie.
- Potom pridajte vývar, cukor, soľ, omáčku odstavte a na zjemnenie pridajte maslo, ktoré sa v teplej omáčke krásne rozpustí.
Pyré:
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky, a v osolenej vode uvarte do mäkka.
- Tekvicu ošúpte, nakrájajte na kocky a uvarte nad parou do mäkka.
- Uvarené a ešte teplé zemiaky aj tekvicu dajte do väčšej misy, pridajte zohriate mlieko a pomocou mixéra vyšľahajte na hladké pyré.
Prsia:
- Kožu narežte do mriežky a prsia vložte do studenej panvice kožou dole.
- Opekajte na najnižšom plameni, kým sa nevypečie tuk a koža zostane krásne zlatavá.
- Prebytočný tuk zlejte z panvice, prsia otočte na druhú stranu, nechajte na panvici ešte zatiahnuť, a prsia dopečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov na programe horkovzduch.
- Kačacie prsia sú správne upečené, keď dosiahnu teplotu 55 stupňov (trvá to približne 10 min).
- Keď majú prsia správnu teplotu, vyberte ich z rúry, prikryte alobalom a nechajte aspoň 10 minút odstáť.
- Potom ich nakrájajte na tenké plátky, osoľte vločkovou soľou, a podávajte s tekvicovým pyré preliate teplou vínovou omáčkou.
Za recept ďakujeme LaPetit