Kačacie prsia s vínovou omáčkou a tekvicovým pyré

K a č a c i e p r s i a s v í n o v o u o m á č k o u a t e k v i c o v ý m p y r é

Facebook
Pinterest

Na prípravu budeme potrebovať :

  • 400 g farmárskych kačacích pŕs
  • soľ
  • 450 g na maslovej tekvice
  • 150 g zemiakov
  • 75 ml plnotučného mlieka
  • 25 g masla
  • soľ, muškátový oriešok
  • 500 ml Trnkového vína
  • 2 PL hustého hovädzieho vývaru
  • 1 ČL cukru
  • 25 g masla

Omáčka:

  • Víno dajte do menšieho hrnca a varte, kým nezhustne do sirupovej konzistencie.
  • Potom pridajte vývar, cukor, soľ, omáčku odstavte a na zjemnenie pridajte maslo, ktoré sa v teplej omáčke krásne rozpustí.

Pyré:

  • Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky, a v osolenej vode uvarte do mäkka. 
  • Tekvicu ošúpte, nakrájajte na kocky a uvarte nad parou do mäkka.
  • Uvarené a ešte teplé zemiaky aj tekvicu dajte do väčšej misy, pridajte zohriate mlieko a pomocou mixéra vyšľahajte na hladké pyré.

Prsia:

  • Kožu narežte do mriežky a prsia vložte do studenej panvice kožou dole.
  • Opekajte na najnižšom plameni, kým sa nevypečie tuk a koža zostane krásne zlatavá.
  • Prebytočný tuk zlejte z panvice, prsia otočte na druhú stranu, nechajte na panvici ešte zatiahnuť, a prsia dopečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov na programe horkovzduch.
  • Kačacie prsia sú správne upečené, keď dosiahnu teplotu 55 stupňov (trvá to približne 10 min).
  • Keď majú prsia správnu teplotu, vyberte ich z rúry, prikryte alobalom a nechajte aspoň 10 minút odstáť.
  • Potom ich nakrájajte na tenké plátky, osoľte vločkovou soľou, a podávajte s tekvicovým pyré preliate teplou vínovou omáčkou.

Za recept ďakujeme LaPetit