Steak s veľkonočnou plnkou a vínovou omáčkou

S t e a k s v e ľ k o n o č n o u p l n k o u a v í n o v o u o m á č k o u

Facebook
Pinterest

Na prípravu 2-3 porcií budeme potrebovať :

Plnka

  • 8 ks aspoň deň starých rožkov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 50g údenej slaniny
  • 20g masla
  • 120g baby špenátu
  • 50g listov medvedieho cesnaku
  • 5 vajec
  • 200ml mlieka
  • štipka muškátového oriešku, čierne korenie a soľ
  • maslo + strúhanka na vymazanie formy

 

Steak

  • 1 ks vyzretého steaku napr. rib eye (cca 450-500g)
  • 2 PL oleja
  • soľ a čierne korenie

Omáčka

  • 600 ml hovädzieho vývaru
  • 200ml červeného vína Dunaj 
  • 25g masla
  • soľ, čierne korenie

Postup:

Plnka:

  • Rožky nakrájajte na menšie kocky a dajte do veľkej misy.
  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a slaninu na menšie kúsky.
  • Na panvicu dajte maslo, cibuľu aj slaninu a restujte na miernom plameni kým sa slanina nevypečie a cibuľa bude opečená do sklovita.
  • Potom pridajte špenát, panvicu prikryte pokrievkou a nechajte asi 3 minúty podusiť.
  • Celú zmes premiešajte, pridajte na hrubo nasekaný medvedí cesnak, odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.
  • V menšej miske zmiešajte vajcia s mliekom, pridajte ich k rožkom spolu so špenátovou zmesou a dobre premiešajte.
  • Formu na chlebík vymažte maslo a vysypte strúhankou. Plnku natlačte do formy, uhlaďte povrch a prikryte ho alobalom.
  • Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na približne 30 minút.
  • Potom plnku odokryte a pečte ešte ďalších 10-15 minút do zlatova. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť, vyberte z formy, a pred krájaním nechajte plnkú plne vychladnúť.

Steak:

  • Steak potrite olejom a dobre osoľte . Rúru rozohrejte na 100 stupňov, a pod mriežku si dajte pekáč.
  • Steak položte na mriežku a každých cca 15 minút steak v rúre otočte. Pečte kým steak nedosiahne vnútornú teplotu cca 55 stupňov. Trvá to približne 45-50 minút podľa veľkosti a hrúbky steaku.
  • Keď steak dosiahne požadovanú teplotu vyberte ho a rozpáľte si panvicu. Opäť potrite trochou oleja z každej strany a zprudka opečte z každej strany.
  • Steak môžete aj pritlačiť aby vznikla rovnomerná krusta.

Omáčka:

  • Na omáčku si v panvici vyredukujte hovädzí vývar, kým nestratí väčšinu tekutiny a nezhustne. Potom prilejte víno, opäť ho nechajte vyredukovať.
  • Omáčku ochutnajte a podľa potreby osoľte a okoreňte. Na záver dajte do omáčky maslo a stiahnite ju z ohňa.

Steak nakrájajte na plátky, osoľte a okoreňte podľa chuti, prelejte omáčkou a podávajte spolu s plnkou.

Za recept ďakujeme LaPetit