Na prípravu budeme potrebovať:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 200 ml plnotučného mlieka
- 60 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový struk
- 4 plátky želatíny
- 500 ml Special edition
Vína z čiernych ríbezlí
- 50g kryštálového cukru
- kôra z 1 bio pomaranča
- čerstvé ovocie na servírovane
Postup:
- Smotanu na šľahanie zmiešajte s mliekom a cukrom v menšom hrnci.
- Pridajte semienka z vanilkového lusku a zohrievajte na miernom ohni len kým sa roztopí cukor.
- Potom zmes odstavte a nechajte asi 5 minút vychladnúť. Medzitým si dajte plátky želatíny do studenej vody napučať.
- Po 5 minútach ju vyberte, prebytočnú vodu zo želatíny vyžmýkajte a pridajte ju do ešte teplej ale nie horúcej smotanovej zmesi. Premiešajte, kým sa želatína úplne neroztopí.
- Pre istotu môžete zmes precediť cez sitko, to zachytí prípadné kúsky želatíny.
- Zmes nalejte do pohárov a nechajte vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom až dajte do chladničky úplne stuhnúť.
- V menšom hrnci zmiešajte víno s cukrom a kôrou, a na strednom plameni varte približne 25 minút, kým sa víno sčasti neodparí a vznikne hustá vínová omáčka.
- Po uvarení vyberte pomarančovú kôru a nechajte omáčku vychladnúť.
- Omáčkou potom polejte pripravenú panna cottu a podávajte dozdobenú čerstvým ovocím.
Za recept ďakujeme LaPetit