Punčové rezy

P u n č o v é r e z y

Facebook
Pinterest

Na prípravu budeme potrebovať :

Piškót

  • 6 vajec
  • 250 g práškového cukru
  • 100 ml repkového oleja
  • 125 ml vody (je možné zameniť za 125 ml plnotučného mlieka)
  • 300 g polohrubej múky
  • 9 g prášku do pečiva
  • štipka soli

Punč

  • 200 ml Vína z čiernych ríbezlí Pereg
  • 100 ml kvalitného malinového sirupu
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • šťava a kôra z 1 citrónu
  • 125 g malín (môžu byť aj mrazené)
  • 40 ml rumu
  • 2 celé škorice
  • 4 klinčeky

Poleva

  • 150 g práškového cukru
  • 1 -2 PL punču
  • 10 ml šťavy z citrónu
  • na dokončenie 220 g malinového džemu a čerstvé maliny

Postup

Piškót:

  • Vo väčšej mise rozšľahajte pomocou mixéru vajíčka do peny. Potom pridajte cukor a znovu vyšľahajte.
  • Do vyšľahaných vajec s cukrom postupne pridajte olej aj vodu.
  • Nakoniec pridajte preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a len pomocou stierky premiešajte, aby ste nestratili objem.
  • Formu s rozmerom cca 40 x 30 cm vystlite na spodku papierom na pečenie, cesto prelejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút.

Punč:

  • V hrnci zmiešajte všetky suroviny okrem rumu a varte tesne pod bod varu.
  • Potom punč preceďte, maliny prepasírujte a do mierne vychladnutého punču pridajte rum. Odložte z neho časť na polevu.

Dokončenie:

  • Korpus opatrne vyberte z formy, oddelte od papiera na pečenie a nakrájajte na 3 cca 10 cm široké pásy.
  • Položte jeden bočný pás (ten s okrajom) na servírovaciu dosku spodnou stranou dole a potrite tenkou vrstvou džemu.
  • Položte naň stredný pás, jemne zatlačte a opatrne polievajte punčom. Vždy po troche počkajte, kým sa punč vsaje.
  • Opatrne polejte aj okraje tak, aby bol punč všade rovnomerne. Potom dajte na korpus opäť vrstvu džemu a posledný pás cesta.
  • Punčový rez prikryte alobalom a zaťažte napríklad balíkom ryže alebo múky, a dajte odpočinúť do chladničky ideálne cez noc.
  • Na druhý deň punčový rez vyberte, rovnomerne zrežte okraje.
  • Práškový cukor preosejte, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte.
  • Nakoniec pridajte najprv 1 PL punču, premiešajte, a ak bude poleva síce hustá, ale tekutá, polejte ňou opatrne koláč.
  • Keď je dosť hustá, zostane pekne na povrchu a nestečie. Ak by bolo treba, pridajte ešte 1 PL punču.
  • Polevu potom nechajte zaschnúť, a môžete krájať rezy.

Za recept ďakujeme LaPetit